Algemene header afbeelding

SVRZ en Occure werken samen aan preventie en duurzame inzetbaarheid bij zorg in Zeeland

Leestijd icoon

Klok icoon

Leestijd:

Deel dit artikel:

Teamleider Inzetbaarheidsadviseurs Marja de Korte: “Dankzij de uitgebreide verzuimanalyse en preventieve maatregelen kunnen we medewerkers beter ondersteunen.”


SVRZ biedt specialistische ouderenzorg op ruim zestig locaties in Zeeland. Daarnaast staat SVRZ ouderen bij met thuiszorg op maat. Met 3.700 medewerkers, 1.500 vrijwilligers en 3.000 cliënten vormt SVRZ een belangrijke zorgorganisatie in de provincie. Marja de Korte, teamleider Inzetbaarheidsadviseurs bij SVRZ, vertelt over de samenwerking met Occure op het gebied van verzuimbegeleiding en preventie.

Marja, hoe zou je SVRZ als organisatie omschrijven?

“We zijn een laagdrempelige organisatie met weinig hiërarchie. Wat bijzonder is aan SVRZ is onze spreiding over heel Zeeland: van kleine woongroepen met twaalf bewoners tot instellingen met driehonderd bewoners. SVRZ is altijd in de buurt, met zowel intramurale als extramurale zorg. 

Die geografische spreiding geeft onze organisatie zowel een grootschalig als een kleinschalig karakter, met eigen kenmerken per eiland. Zeeuws-Vlaanderen heeft bijvoorbeeld meer Belgische invloeden, terwijl Tholen meer Brabants georiënteerd is. De afstanden zijn groot, in Zeeland wonen net zoveel mensen als op Rotterdam-Zuid maar het gebied is vele malen groter.”

Jullie werken met Occure in twee teams op twee locaties.

“Ja, dat klopt. We hebben één team voor Zeeuws-Vlaanderen en één voor de regio’s Oosterschelde en Walcheren. Elk team bestaat uit een bedrijfsarts en een POB’er [Praktijkondersteuner Bedrijfsarts].

Deze aanpak werkt heel goed, omdat de vaste teams onze organisatie goed leren kennen. De lijnen in onze samenwerking zijn kort: er wordt snel gereageerd op vragen en we kunnen onze consulten zelf inplannen. Dat werkt heel prettig.

Het laagdrempelige contact past bij SVRZ. We hebben behoefte aan een arbodienst die ons kent en begrijpt wat er gebeurt in onze organisatie. Continuïteit is voor ons ook een belangrijke factor. Als een bedrijfsarts bijvoorbeeld onverwacht uitvalt, zorgt Occure voor vervanging.”

Welke rol speelt preventie bij SVRZ?

“Preventie is absoluut van belang. Zorgmedewerkers hebben vaak fysiek zware beroepen, waardoor verzuim een uitdaging kan zijn. In de loop der tijd is onze focus breder geworden. We richten ons niet alleen op het managen van verzuim maar juist ook het voorkomen daarvan. 

Dat zie je ook terug in onze afdeling. We vielen eerder onder de noemer verzuimservice, nu werken we met een team inzetbaarheidsadviseurs aan preventie en terugdringen van verzuim. We proberen al aan de voorkant meer te bereiken.”

Hoe helpt Occure om verzuim te verkorten of zelfs te voorkomen?

“We zoeken de samenwerking op. We overleggen bijvoorbeeld 1 of 2 keer per jaar met de bedrijfartsen om op te halen: wat zien we, wat kan er anders? En de korte lijnen helpen ook. Zo vinden leidinggevenden het soms lastig om goed om te gaan met verzuim. Wanneer moet je iemand stimuleren of juist afremmen? En hoe zet ik het advies van de bedrijfsarts nu precies om in een plan van aanpak? Daarover kunnen ze sparren met de bedrijfsarts of POB’er.

Daarnaast hebben we Occure onlangs gevraagd een uitgebreide analyse te maken van ons verzuim en de factoren die daarin een rol spelen. Doordat zij onze organisatie al goed kennen, konden ze snel en gericht aan de slag. 

Uit de analyse bleek dat ongeveer 30% van ons verzuim gerelateerd is aan fysieke klachten. De zorg is zwaar werk en het goede gebruik van hulpmiddelen is zeker een aandachtspunt. Daarnaast bleek dat er ook ongeveer 30% van het verzuim psychisch is. Een oorzaak daarvoor is dat veel van onze zorgmedewerkers naast hun werk ook mantelzorgtaken hebben. Dat zorgen is toch vaak de aard van het beestje, waar privé ook graag een beroep op wordt gedaan. De combinatie van werk en privézorg kan soms tot overbelasting leiden. 

Deze inzichten helpen ons om gerichte preventieve maatregelen te nemen en medewerkers beter te ondersteunen.”

En werpen deze preventieve maatregelen al hun vruchten af?

“We zijn optimistisch. Als we maand met maand vergelijken, zien we een voorzichtige daling in de verzuimcijfers. Maar wat vooral opvalt, is dat we steeds minder langdurige verzuimdossiers hebben. We zijn op de goede weg.”


Meer weten over SVRZ? Ga naar de website.

Occure biedt organisaties professionele begeleiding en deskundig advies in verzuim en preventie. Zo halen wij samen het beste uit medewerkers én organisaties. Meer weten? Neem contact op.