
Rob van Diemen over de POB’er als onmisbare schakel in duurzame inzetbaarheid
Leestijd:

Praktijkondersteuner bedrijfsarts Rob van Diemen: “De meerwaarde van een POB’er zit in aandacht, bereikbaarheid en denken in mogelijkheden.“
Bij verzuimtrajecten denken veel mensen automatisch aan de bedrijfsarts. De rol van de Praktijkondersteuner Bedrijfsarts (POB’er) krijgt echter steeds meer bekendheid en waardering – en terecht. De POB’er slaat een brug tussen werknemer, werkgever en bedrijfsarts en brengt meer snelheid en persoonlijke aandacht in het verzuimtraject.
Rob van Diemen is POB’er van het eerste uur en heeft het vak de afgelopen zeven jaar zien ontwikkelen. In dit interview vertelt hij over zijn werk, de waarde van de POB’er in het verzuimproces en het belang van aandacht, maatwerk en preventie.
Wat houdt je rol precies in?
“Als POB’er zitten wij echt tussen de medewerker en de bedrijfsarts in. We kunnen verschillende taken overnemen van de bedrijfsarts, zoals intakes bij verzuim, voorbereiden van de probleemanalyse, vervolggesprekken, het opstellen van een beeld van de belastbaarheid. Uiteraard binnen de wettelijke kaders en altijd onder zijn of haar supervisie. Welke taken we precies vervullen, overleggen we met de bedrijfsarts.
Verder hebben we veel contact met de medewerker en de leidinggevende. We ondersteunen hen in het verzuimtraject maar ook in het voorkomen van toekomstig verzuim.”
Wat is het idee achter de rol van POB’er?
“Deze rol is in leven geroepen vanwege het grote tekort aan bedrijfsartsen. Wij zijn er om de bedrijfsartsen werk uit handen te nemen, zodat zij meer mensen onder hun hoede kunnen nemen en hun waardevolle tijd alleen inzetten waar het echt nodig is. Dus bij de complexe gevallen of de sleutelmomenten in het verzuimtraject.
POB’ers zijn makkelijker bereikbaar, sneller inzetbaar en vaak goedkoper. Dat maakt hun rol voor werkgevers aantrekkelijk, maar ook voor medewerkers: ze hoeven minder lang te wachten op een gesprek. En er is ook meer tijd en ruimte voor een breder gesprek dan alleen over het medische stuk. Zo bouw je vaak snel een vertrouwensband op met elkaar.
Wij zijn er niet om dingen weg te nemen, maar om de samenwerking te versterken en te ontlasten. Daarbij kan de medewerker of leidinggevende het altijd aangeven wanneer er aanvullende behoefte is aan een gesprek met de bedrijfsarts. Met elkaar kunnen we het verzuimtraject zo voor iedereen verbeteren.”
Hoe belangrijk is een vertrouwensband in jouw werk?
“Heel belangrijk. Omdat we laagdrempeliger benaderbaar zijn dan een bedrijfsarts, merk je dat medewerkers snel hun verhaal doen. En dan gaat het vaak niet alleen over het werk maar ook over privézaken, die ook van invloed kunnen zijn op het verzuim. We zijn als het ware een tussenpersoon die net wat dichterbij staat, maar wel professioneel blijft. Die combinatie maakt de gesprekken vaak open en effectief.”
Hoe ziet de samenwerking met de bedrijfsarts eruit?
“We werken altijd volledig in onderlinge afstemming en vertrouwen. De bedrijfsarts is en blijft eindverantwoordelijk. In die samenwerking kun je heel veel doen als POB’er, volgens afspraken die je samen maakt. Binnen Occure werken we nu aan een eenduidiger beleid, zodat duidelijk is wanneer een POB’er wordt ingezet en wanneer de bedrijfsarts.
Wat daarbij heel belangrijk is, is de communicatie. Als ik ergens over twijfel of tegen iets aanloop, heb ik altijd een directe lijn met de bedrijfsarts. We zitten niet fysiek op dezelfde locatie, maar via telefoon of mail kunnen we altijd snel schakelen. Dat is essentieel.
Binnen die kaders werk ik zelfstandig. Ik ben zelf oud-IC-verpleegkundige, met meer dan voldoende opgedane medische kennis en ben bovendien gewend om snel te schakelen en verantwoordelijkheid te nemen. Dat helpt me om situaties goed in te schatten, maar ook om creatief te denken. Te kijken: wat is er wél mogelijk, in plaats van alleen naar beperkingen te kijken.”
Wat levert de inzet van een POB’er concreet op?
“Tijdwinst, snellere interventie én betere begeleiding. Vroeger zag een bedrijfsarts een medewerker iedere 6 tot 8 weken. Dankzij de inzet van POB’ers kan dat teruggebracht worden naar nog maar één tot drie keer per jaar – mits er geen complicaties zijn. Wij kunnen alles daaromheen opvangen. En dat betekent ook dat de bedrijfsarts meer tijd heeft voor de echt complexe casussen of preventieve bedrijfsbezoeken.
Daarnaast zijn wij laagdrempelig en snel inzetbaar. Bij een spoedgeval kan ik binnen een week een afspraak maken, dat lukt bij een bedrijfsarts lang niet altijd. En we hebben ook gewoon meer tijd voor een breder gesprek. Voor de medewerker betekent het dat hij of zij zich beter gehoord voelt – dat is vaak een belangrijke stap naar herstel. Maar ook voor de leidinggevende hebben wij meer tijd voor begeleiding, zowel in het verzuim als in de preventie.”
Hoe ziet je rol eruit op het gebied van preventie?
“Preventie krijgt gelukkig steeds meer aandacht, zeker ook bij Occure. Tijdens gesprekken met medewerkers geef ik vaak tips mee, bijvoorbeeld over beeldschermwerk of over balans in de werkdag. Apps als de Pomodoro-timer zijn bijvoorbeeld heel goed om te leren om regelmatig te pauzeren.
Maar preventie zit ook in grotere lijnen. Bij sommige klanten adviseer ik om een ouderenbeleid te ontwikkelen. Of we signaleren trends in verzuimcijfers waardoor we proactief actie kunnen ondernemen. Ook in klantgesprekken en evaluaties kijken we hoe we samen kunnen verbeteren. Dat vind ik waardevol – je kunt echt bijdragen aan een gezondere werkomgeving.”
Wat maakt dit werk voor jou waardevol?
“Wat ik echt mooi vind aan dit werk, is dat ik de tijd krijg om écht te luisteren naar mensen. Dat klinkt misschien vanzelfsprekend, maar dat is het lang niet overal. Bij Occure heb ik de ruimte om het gesprek aan te gaan, juist ook over de mens achter het verzuim. Wat speelt er thuis, wat zijn de zorgen, wat geeft energie?
Ieder mens is anders, en bij Occure krijg je ook de ruimte om daar recht aan te doen. Geen lopendebandwerk, maar maatwerk.”
En tot slot: wat is volgens jou de grootste kracht van de POB’er?
“We denken in mogelijkheden. We luisteren goed en zijn flexibel in onze aanpak. Onze medische kennis en gesprekservaring helpen ons om goed aan te voelen wat iemand nodig heeft om een stap te kunnen zetten. Dat maakt ons waardevol voor de bedrijfsarts, voor de klant en – bovenal – voor de medewerker die zijn of haar werk weer wil oppakken.”
Elke Struiwig is arts bij Occure. Ze werkt graag samen met Rob van Diemen en ziet zijn rol als Praktijkondersteuner Bedrijfsarts als een waardevolle aanvulling op haar werk:
“Ik werk bij meerdere klanten samen met Rob, die als taakgedelegeerde onder mijn supervisie werkt. Onze samenwerking is voor mij van grote meerwaarde. Rob beschikt over een brede en veelzijdige achtergrond in de gezondheidszorg, wat maakt dat hij medische situaties snel en goed kan inschatten. Zijn analytisch vermogen en zijn scherpzinnige blik dragen bij aan de kwaliteit van de advisering richting zowel werknemer als werkgever.
Wat ik bovendien erg waardeer, is zijn professionele houding: Rob werkt zorgvuldig, communiceert helder en houdt zich aan gemaakte afspraken. Dat geeft vertrouwen en maakt dat ik met een gerust hart taken aan hem kan delegeren.
Daarnaast is onze samenwerking prettig op persoonlijk vlak. We hebben een open en gelijkwaardige manier van samenwerken, waarbij we beiden actief kennis en ervaringen delen. Dat maakt dat we voortdurend van elkaar leren en elkaar versterken in ons werk. En niet onbelangrijk: het is ook gewoon gezellig samenwerken met Rob – met ruimte voor humor en betrokkenheid, zonder dat dit ten koste gaat van de professionaliteit.
Kortom: Rob is een betrouwbare en deskundige samenwerkingspartner, met wie ik met veel plezier samenwerk.”
Meer weten over de dienstverlening van Occure?
Onze (bedrijfs)artsen en adviseurs helpen je graag verder! Neem contact op!