Algemene header afbeelding

Motiverende gespreksvoering bij re-integratie

Leestijd icoon

Klok icoon

Leestijd:

Deel dit artikel:

Wat kunnen bedrijfsartsen en leidinggevenden doen om het juiste gesprek te voeren met werknemers tijdens hun re-integratie? Isha Rymenans van de KU Leuven heeft onderzoek gedaan naar de effecten van motiverende gespreksvoering (MGV) op de re-integratie van werknemers tijdens arbeidsongeschiktheid. Dit onderzoek brengt interessante handvaten voor bedrijfsartsen en leidinggevenden!

Het onderzoek bestond uit twee delen: een gerandomiseerde studie en een kwalitatieve studie. Het hele onderzoek vind je hier.

Resultaten uit de gerandomiseerde studie

De resultaten bij deze groep toonden aan dat motiverende gespreksvoering een positief effect had op de werkhervatting:

• De gemiddelde duur tot (gedeeltelijke of volledige) werkhervatting was 294,76 dagen in de interventiegroep versus 311,34 dagen in de controlegroep.

• De gemiddelde tijd tussen werkhervatting en een terugval in arbeidsongeschiktheid was 75,17 dagen in de interventiegroep versus 34,44 dagen in de controlegroep.

Hoewel de participanten uit de interventiegroep sneller en duurzamer terugkeerden naar het werk, kon dit effect niet direct worden verklaard door gemeten psychologische variabelen zoals motivatie of psychologische basisbehoeften.

Resultaten uit de kwalitatieve studie

Participanten die motiverende gespreksvoering hadden ervaren, bleken zich gesteund te voelen in hun behoeften aan autonomie, verbondenheid en competentie. Dit leidde tot positievere gedachten en gevoelens over hun werkhervatting. De participanten gaven aan dat het gesprek hun blik op re-integratie veranderde en hen aanzette tot actie, zoals het verkennen van alternatieve werkopties of het ontwikkelen van een andere omgang met hun ziekte.

Wat kunnen bedrijfsartsen en leidinggevenden nu meenemen uit dit onderzoek?

De volgende principes dragen bij aan een effectieve motiverende gespreksvoering:

➤ Stimuleer autonomie: Vermijd controlerende communicatie en moedig werknemers aan om zelf beslissingen te nemen over hun re-integratie.

➤ Versterk verbondenheid: Creëer een ondersteunende omgeving waarin werknemers zich gehoord en begrepen voelen.

➤ Bevorder competentie: Help werknemers inzicht te krijgen in hun mogelijkheden en begeleid hen in het ontwikkelen van vaardigheden om succesvol terug te keren naar werk.

Wil jij meer weten over hoe je duurzame re-integratie kunt bevorderen binnen jouw organisatie? Neem dan contact op met Occure via info@occure.nl of 076-5083508!