Occure maakt zich op voor certificering tot opleidingsinstelling
Leestijd:
Opleider en bedrijfsarts Mark Droogers: “Bedrijfsartsen in opleiding moeten breder leren kijken dan de spreekkamer, dáár ligt de kortste weg naar preventie en duurzaam herstel. Met onze praktijkopleiding kunnen we daar gerichter op sturen.”
Occure wil als gecertificeerd opleidingsinstelling méér kunnen betekenen voor toekomstig bedrijfsartsen en voor onze klanten. Een optimale aansluiting op de praktijk en hart voor de medewerker die tegenover je zit zijn daarbij essentiële ingrediënten, volgens Occure. Opleider en bedrijfsarts Mark Droogers deelt die visie en trekt de kar in het opstellen van een duurzaam opleidingsplan voor Occure. Tegelijkertijd begeleidt hij de bedrijfsartsen i.o. bij Occure.
Mark, wat is je visie op het vak van bedrijfsarts?
“De bedrijfsgezondheidszorg is een wezenlijk andere tak van sport binnen de geneeskunde. In de medische wereld leer je vaak om een bepaalde afstand te houden, om professioneel te kunnen blijven en objectief te oordelen. Maar in de bedrijfsgezondheidszorg werkt dat anders. De context waarin iemand werkt, speelt een grote rol in verzuim en herstel. Een bedrijfsarts moet dan ook in staat zijn om die context mee te nemen in zijn beoordeling en advies.
Dat maakt dat je als bedrijfsarts niet alleen vanuit een medische bril kunt werken, maar dat je juist oog moet hebben voor de mens achter de patiënt. Je kunt niet alleen maar kijken naar de diagnose; je moet ook kijken naar wie de persoon is, hoe de werkomgeving is, en wat de specifieke omstandigheden zijn die bijdragen aan het probleem. Die verbinding maak je door echt contact te maken, door nabij te zijn en niet een puur medische rol te kiezen.
Dus waar traditioneel vaak professionele afstand wordt toegepast in de geneeskunde, geloof ik voor bedrijfsartsen in het tegenovergestelde: professionele nabijheid. Dat betekent dat je echt contact maakt met de persoon die tegenover je zit. Niet alleen als dokter, maar ook als mens. Ik geloof dat de kortste weg naar duurzaam herstel en preventie een mensenoplossing is, niet een procesoplossing.”
Wat betekent dat voor de opleiding van bedrijfsartsen?
“Opleidingsinrichtingen zoals de NSPOH en de SGBO zijn verantwoordelijk voor de theoretische kant van de opleiding. Wij richten ons op de praktijkopleiding, waarin wij Occure willen certificeren als opleidingsinstelling.
Ook nu al leggen we in onze dagelijkse begeleiding van de bedrijfsartsen in opleiding de nadruk op hoe je als bedrijfsarts zowel vakinhoudelijk sterk en onafhankelijk kunt zijn als menselijk dichtbij kunt blijven. Veel artsen die overstappen naar de bedrijfsgezondheidszorg komen uit de kliniek, waar ze vaak de medische kant van het verhaal centraal stellen. Wij leren hen om hun medische kennis toe te passen in een bredere context. Dat betekent dat we in de praktijkopleiding veel aandacht besteden aan communicatieve en interpersoonlijke vaardigheden, omdat deze essentieel zijn voor het werk in deze sector.”
Hoe betaalt deze aanvullende kennis zich uit in de dagelijkse praktijk van een bedrijfsarts?
“In de spreekkamer kan een arts natuurlijk prima een medische diagnose stellen, maar vaak ligt de oorzaak van verzuim niet alleen in een medisch probleem. Arbeidsongeschiktheid door ziekte is een medisch probleem. Maar de weg naar herstel wordt vaak meer beïnvloed door context en de mens. Verzuimduur heeft vaker te maken met dingen als werkdruk, een slechte werksfeer of persoonlijke problemen die de werknemer belemmeren. Wanneer je in die gevallen de context niet meeneemt, blijft het herstel vaak uit of duurt het langer dan nodig is.
We herkennen ons in de 360 graden-aanpak waar de NVAB voor staat: de bedrijfsarts overziet alle factoren. Dankzij preventieve en curatieve kennis kan de bedrijfsarts uitval voorkomen en duurzame inzetbaarheid bevorderen.
Doordat we de uitdagingen kennen die onze artsen in de praktijk tegenkomen kunnen we daar gerichter op begeleiden. Wij leren artsen om die bredere bril op te zetten en actief deel te nemen aan gesprekken met zowel de werknemer als de werkgever, ook buiten de spreekkamer. Zo ontdek je wat er nodig is voor duurzaam herstel, maar ook voor preventie.
Een bedrijfsarts die kijkt naar de volledige context van het verzuim kan bedrijven helpen bij het ontwikkelen van een gezondere werkcultuur, bijvoorbeeld door het actief bevorderen van een goede werk-privébalans, het voorkomen van overbelasting door flexibele werktijden of het faciliteren van time-managementworkshops. Er zijn talloze manieren om verzuim op de lange termijn te voorkomen, wanneer de bedrijfsarts en de organisatie samen aan de slag gaan met preventie.”
Hoe ziet de supervisie bij Occure eruit?
“De geregistreerde bedrijfsartsen van Occure zijn in de praktijk sterk aanwezig voor supervisie op het dagelijkse werk van de artsen. Ze zijn dagelijks betrokken bij de organisatie en het werk, en begeleiden de artsen intensief. We staan zeer gestructureerd en intensief met elkaar in contact over preventie, de verzuimanalyse, begeleiding bij taakdelegatie.
De verschillende vormen van begeleiding, zoals supervisie, casuïstiekbesprekingen en onderwijs, zijn heel duidelijk afgebakend. We hebben vaste momenten voor supervisie met het doel om dossiers af te ronden en heldere thema’s die terugkomen in casuïstiekbesprekingen en onderwijs.
Deze aanpak biedt zowel de opleiders als de artsen in opleiding meer rust en duidelijkheid. Daardoor is de leercurve ook steiler; artsen leren sneller en effectiever wanneer de structuur helder is.”
En wat maakt Occure anders als opleidingsinstelling?
“In de dagelijkse praktijk verschuift de focus bij arbodiensten naar het proces en op het toepassen van de juiste procedures. Er is veel focus op formele structuren en minder op de inhoudelijke begeleiding van mensen. Wij willen juist die inhoud vooropstellen en op een persoonlijke manier met werknemers en werkgevers in gesprek gaan. Dat heeft veel meer effect wanneer je de gezondheid van werknemers wilt beschermen en bevorderen.
Wij zijn ervan overtuigd dat de toekomstige bedrijfsartsen meer kunnen betekenen voor de medewerkers en de organisaties waarin zij werken wanneer zij werkelijk aansluiten op de praktijk van zowel mens als organisatie. Het ontwikkelen van vaardigheden en routines die de arts helpen dat te bereiken speelt dan ook een belangrijke rol in onze praktijkopleiding.”
En wat levert deze aanpak in de praktijk op, zowel voor het bedrijf als voor de bedrijfsarts?
“Bedrijven zien dat mensen echt geholpen zijn door onze dienstverlening. Niet alleen omdat ze advies krijgen over hun inzetbaarheid, maar ook omdat ze meer regie nemen op de context waarin ze werken. Dat zorgt voor een duurzamer herstel. En door het brede advies van de bedrijfsarts mee te nemen in de organisatie, kunnen bedrijfsartsen en bedrijven gezamenlijk beter sturen op preventie.
Voor de artsen zelf betekent het dat ze betere professionals worden. Ze leren om hun vakmanschap naar een hoger niveau te tillen door niet alleen te dokteren, maar ook verbinding te maken met de mens achter de ziekte. Het gaat erom het vertrouwen te winnen van de mensen die je helpt en hen te begeleiden op een manier die hun inzetbaarheid versterkt. Vandaag, morgen, over 3 maanden én over een jaar. Dat is uiteindelijk waar ik mijn steentje aan bijdraag.”
Jos Blaauwhof, directeur van Occure:
“Wij hebben een duidelijk beeld bij wat je nodig hebt om een goede bedrijfsarts te worden. Je moet niet alleen bezig willen zijn met het spreekuur draaien, je moet ook praktisch mee kunnen denken met de klant en de medewerker kunnen zien in alle aspecten die mee kunnen spelen in het verzuim. Dan kun je duurzame verzuimoplossingen zoeken.
Mark Droogers deelt onze visie op het vak als bedrijfsarts en is bovendien een zeer ervaren opleider en docent. Dat maakt hem de juiste persoon om ons te helpen een opleidingstraject neer te zetten dat geheel bij Occure past. En belangrijker nog: hij weet de bedrijfsartsen te enthousiasmeren voor de duurzame, betrokken werkwijze die volgens ons zo belangrijk is voor ons vak.”
Meer weten over de dienstverlening van Occure?
Onze (bedrijfs)artsen en adviseurs helpen je graag verder! Neem contact op!