Algemene header afbeelding

Syndus Group en Occure werken samen aan een duurzamere inzetbaarheid bij fysiek zwaar werk

Leestijd icoon

Klok icoon

Leestijd:

Deel dit artikel:

Casemanager Verzuim Jolien Matser: “De bedrijfsarts van Occure kent onze organisatie en werkomstandigheden door en door. Dat maakt dat hij of zij maatwerk kan leveren en onnodig langdurig verzuim kan helpen voorkomen, zowel binnen een verzuimtraject als door preventieve maatregelen voor te stellen.


In een bedrijf waar lange dienstverbanden en zwaar fysiek werk de norm zijn, is een goede samenwerking met de bedrijfsarts essentieel. De fysieke belasting van medewerkers, die vaak al op jonge leeftijd beginnen en tot hun pensioen in dienst blijven, brengt namelijk specifieke uitdagingen op het gebied van verzuim en preventie mee. 

Occure is op vaste tijden aanwezig bij Syndus Group. Door de aanwezigheid van een bedrijfsarts op locatie kan sneller en effectiever worden gehandeld om gezondheidsproblemen te voorkomen en verzuim te minimaliseren. Dit biedt niet alleen voordelen voor individuele medewerkers, maar draagt ook bij aan een gezonde en duurzame werkomgeving. In dit interview vertelt Jolien Matser, Casemanager Verzuim bij Syndus Group, over de samenwerking met Occure!

Jolien, kun je iets vertellen over jullie organisatie en de samenwerking met de bedrijfsarts?

Syndus Group is een internationaal bedrijf met verschillende werkmaatschappijen, variërend van staalbouw tot kunststof en materieelverhuur. We hebben vestigingen in Nederland, België en Slowakije. Onze 450 medewerkers werken zowel op kantoor als in de werkplaats en in de buitendienst, bijvoorbeeld in de petrochemische industrie. 

Door de vaak fysieke aard van het werk, van bijvoorbeeld lassers, pijpfitters en monteurs, spelen gezondheid en verzuimpreventie een grote rol binnen onze organisatie. Vanuit mijn functie ondersteun ik medewerkers en leidinggevenden bij het begeleiden van verzuim. En we  werken samen met een vaste bedrijfsarts van Occure, die regelmatig spreekuur houdt op onze locatie.”

Wat zijn de voordelen van een vaste bedrijfsarts op locatie?

“Het grootste voordeel is dat de bedrijfsarts onze organisatie en de werkomstandigheden goed kent. Bijkomend voordeel is dat medewerkers niet ver hoeven te reizen voor een afspraak.  

Doordat de bedrijfsarts op locatie aanwezig is, kunnen we snel schakelen en laagdrempelig overleggen. Dit voorkomt miscommunicatie en zorgt ervoor dat preventieve maatregelen efficiënter worden ingezet. Zo kunnen we bijvoorbeeld direct werkplekonderzoeken doen als dat nodig is en kan de bedrijfsarts direct met de leidinggevende in gesprek gaan.”

De bezetting op jullie werkvloer is met medewerkers van 15 tot 67 jaar zeer divers. Wat voor uitdagingen brengt dat met zich mee?

“We hebben maar liefst vijf generaties op de werkvloer. Mensen komen op jonge leeftijd binnen, bijvoorbeeld via een BBL-traject [een beroepsbegeleidende leerweg die opleiding en praktijk combineert]. En ze blijven vaak tot hun pensioen in een soortgelijke rol werkzaam. Dat brengt verschillende dynamieken met zich mee. 

Enerzijds is er een fysieke uitdaging: medewerkers die op jonge leeftijd starten met zwaar werk moeten dit soms vijftig jaar volhouden. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot slijtageklachten aan de gewrichten, vooral bij lassers en monteurs. We kijken daarom naar ergonomische oplossingen, zoals een lichtere uitrusting en machinale ondersteuning. Anderzijds brengen de verschillen in generaties uitdagingen mee, van een andere omgang met digitalisering tot een ander arbeidsethos.”

Kun je daar een voorbeeld van geven?

“Zeker. De oudere generatie heeft een sterke werkethiek. Lange dagen en af en toe overwerken horen erbij volgens deze groep. Ziek melden doe je alleen als het echt niet anders kan. Jongere generaties, zoals millennials en Gen Z, hebben meer oog voor de werk-privébalans en hun eigen duurzame inzetbaarheid. Dat zijn heel verschillende perspectieven. 

Dat kan soms tot misverstanden leiden, maar tegelijkertijd kunnen de verschillende generaties ook van elkaar leren. Een ervaren monteur kan waardevolle kennis en vakmanschap overbrengen, terwijl een jongere collega juist aandacht heeft voor welzijn en efficiënt werken. Door training, coaching en goede begeleiding van leidinggevenden stimuleren we een werkomgeving waarin generaties elkaar versterken.”

Hoe draagt de bedrijfsarts bij aan het omgaan met deze verschillen?

“De bedrijfsarts helpt ons door trends te signaleren en preventieve maatregelen aan te dragen. Bijvoorbeeld door ons bewust te maken van toenemend ziekteverzuim of een veranderende levensstijl bij bepaalde leeftijdsgroepen en ons te adviseren over ergonomische aanpassingen of gezondheidsprogramma’s. Daarnaast helpt de bedrijfsarts ons om verzuimgesprekken goed te voeren en medewerkers te begeleiden naar passend werk als volledig herstel langer duurt.”

Wat doen jullie verder om uitval te voorkomen?

“We hebben verschillende initiatieven ingezet voor oudere medewerkers. Vroeger mochten medewerkers na 40 dienstjaren met vervroegd pensioen. Nu moet iedereen doorwerken tot 65 of 67 jaar, terwijl dat fysiek vaak erg zwaar wordt. Er zijn vanuit onze CAO regelingen die bijdragen aan duurzame inzetbaarheid of de mogelijkheid bieden eerder te stoppen met werken, zoals het generatiepact en de RVU (Regeling voor Vervroegde Uittreding), waarmee medewerkers vanaf 62 jaar minder uren kunnen werken met behoud van een groot deel van hun salaris en pensioenopbouw.” 

Hoe draagt de samenwerking met Occure bij aan een effectief verzuimbeleid?

“De vaste bedrijfsarts op locatie maakt een groot verschil. We hebben een nauwe samenwerking, niet alleen met de medewerker, maar ook met ons HR-team en met leidinggevenden. We kunnen ook voor het consult met de medewerker even met elkaar in gesprek om aan te geven welke informatie wij nodig hebben om verder te kunnen. 

De bedrijfsarts kijkt daarbij niet alleen naar de medische kant, maar ook naar de context: Wat zijn de werkomstandigheden? Wat is de cultuur binnen het team en het bedrijf? Hoe kan iemand duurzaam re-integreren? Doordat de bedrijfsarts de organisatie zo goed kent, kan hij of zij maatwerk leveren en onnodig langdurig verzuim helpen voorkomen, zowel binnen een verzuimtraject als door preventieve maatregelen voor te stellen.

Eens in het halfjaar bespreken we de langlopende cases met de directie en waar nodig heeft de bedrijfsarts contact met leidinggevenden. Dat live contact maakt het gesprek zoveel makkelijker. Maar ook op afstand is de bedrijfsarts van Occure goed bereikbaar. We kunnen gewoon bellen als iets niet duidelijk is. Dat sparren is goud waard. Op papier kun je advies geven, maar er zitten altijd haken en ogen aan. Persoonlijk contact is essentieel.”

Wat zou je andere bedrijven adviseren die met vergelijkbare uitdagingen te maken hebben?

Investeer in een goede samenwerking met een bedrijfsarts die je organisatie echt wil leren kennen. En zorg ervoor dat medewerkers zich gehoord voelen, want dat draagt bij aan een gezondere en productievere werkomgeving.”


Meer weten over Syndus Group? Ga naar de website.

Occure biedt organisaties professionele begeleiding en deskundig advies in verzuim en preventie. Zo halen wij samen het beste uit medewerkers én organisaties. Meer weten? Neem contact op.