Algemene header afbeelding

Zorgorganisatie Catharina en Occure werken samen aan verzuim én preventie

Leestijd icoon

Klok icoon

Leestijd:

Deel dit artikel:

HR-adviseur Lisa van Veen: “Door onze kleinschalige organisaties met korte lijnen kunnen we snel schakelen en samen meer bereiken.” 


Catharina, thuis op Voorne biedt niet alleen dementiezorg en verpleeghuiszorg op haar locaties in Brielle, Oostvoorne en Rockanje, maar ondersteunt ook zelfstandig wonende ouderen in de omgeving. Lisa van Veen over verzuimbegeleiding en de samenwerking met Occure binnen een organisatie van zorgzame medewerkers en vrijwilligers.

Lisa, wat is Catharina voor organisatie?

“Catharina bestaat al sinds 1293 en van oudsher staat het welzijn van ouderen centraal. Met zeven locaties in de regio Voorne bieden we diverse vormen van welzijn en zorg, waaronder dementiezorg, verpleeghuiszorg en dagbesteding. Zelfstandig wonende ouderen ondersteunen we met onze welzijnsprofessionals op het voorkomen van eenzaamheid en het behouden van zelfstandigheid, zodat zij zoveel mogelijk mee blijven doen in de maatschappij.

Met ons team van ongeveer 350 medewerkers en 300 vrijwilligers streven we er zo naar om een warm en huiselijk thuis te bieden aan onze 150 bewoners en ieder ander die dat nodig heeft.”

Hoe ziet de organisatiestructuur van Catharina eruit?

“Onze organisatiestructuur evolueert voortdurend om optimaal in te kunnen blijven spelen op de behoeften van onze collega’s, bewoners en deelnemers. Zo is vorig jaar de rol van teammanager geïntroduceerd voor een betere interne begeleiding. Omdat deze rol van waarde is bij verzuim en preventie is de bedrijfsarts van Occure hierover in gesprek gegaan met onze OR. Vanuit dat advies hebben we voortgeborduurd op de positie van teammanager.

We merken nu dat de teammanagers voor meer duidelijkheid en stabiliteit in de dagelijkse operaties zorgen. Dat geeft veel rust, er is één aanspreekpunt. Er is meer aandacht voor iedere collega, in het verzuimtraject en daarbuiten.”

Hoe ziet de samenwerking van Catharina met Occure eruit?

“We werken al vijf jaar samen met Occure, waarbij Jos Blaauwhof, bedrijfsarts en eigenaar van Occure, ons eerste aanspreekpunt was. We hebben een hybride model opgezet voor onze samenwerking, waarbij we online consulten en fysieke bezoeken afwisselen. Dit model werkt heel goed voor ons, omdat onze medewerkers zo makkelijk contact kunnen hebben met onze vaste bedrijfsarts. 

Wat de samenwerking extra prettig maakt, is dat we allebei kleinschalige organisaties zijn met korte lijnen. Daardoor kunnen we snel schakelen en direct overleggen met de vaste bedrijfsarts.

Het landelijke tekort aan bedrijfsartsen kan daarbij weleens een uitdaging vormen. Occure zorgt er echter altijd voor dat we de deskundige ondersteuning krijgen die we nodig hebben, ook als onze vaste bedrijfsarts niet direct beschikbaar is. En overigens ook als we ondersteuning van andere experts nodig hebben, dan heeft Occure een groot netwerk van deskundigen beschikbaar. Die flexibiliteit en bereidheid om aan onze behoeften te voldoen geven ons zekerheid in onze samenwerking.”

Hoe uit de toegevoegde waarde van deze manier van verzuimbegeleiding zich voor jullie?

“Dat werd echt duidelijk tijdens de coronapandemie. Occure was er altijd wanneer we ondersteuning nodig hadden, of het nu ging om triageadvies, begeleiding bij het testen of het omgaan met steeds veranderende richtlijnen. De snelle reactie en betrokkenheid van Occure creëerden een gevoel van vertrouwen dat ons door deze moeilijke periode heeft geholpen. Dankzij die ondersteuning konden we meer betekenen voor de gezondheid en veiligheid van onze medewerkers, en daarmee uiteraard ook van onze bewoners.

Een andere meerwaarde is dat Occure ons helpt bij het terugdringen van verzuim en adviseert op het gebied van preventie. We organiseren sociaal-medische overleggen (SMO’s), gaan starten met periodieke medische onderzoeken (PMO’s) op aanvraag en onze nieuwe preventiemedewerker is gestart. Preventie is binnen onze organisatie zeer belangrijk en de aandacht daarvoor maakt écht een verschil in onze verzuimbegeleiding.”


Meer weten over Catharina? Ga naar de website!

Occure biedt organisaties professionele begeleiding en deskundig advies in verzuim en preventie. Zo halen wij samen het beste uit medewerkers én organisaties. Meer weten? Neem contact op.