Nascholing Curaçao

Werk in uitvoering!

Werken aan duurzame inzetbaarheid

data volgen

Graag nodigen wij u uit voor onze nascholing op het mooie Caribische eiland Curaçao. Deze vierdaagse nascholing is bedoeld voor bedrijfsartsen en overige arboprofessionals afkomstig uit Nederland en het Caribisch gebied en heeft als thema “Werk in uitvoering!, werken aan duurzame inzetbaarheid”. Hiervoor hebben wij een aantal, vooral locale, sprekers uitgenodigd om een presentatie te geven over hoe hun organisaties, vooral op pragmatische wijze, vorm geven aan dit thema. Daarnaast zullen we een aantal werkplekken bezoeken en kunnen we bij de brandweer deelnemen aan een gaspakkenoefening. De uiteindelijke doelstelling is dat we hetgeen we gepresenteerd krijgen proberen te vertalen naar aandacht- en verbeterpunten voor onze dagelijkse praktijk als arboprofessional. 

Accreditatie
Deze nascholing is voor bedrijfsartsen geaccrediteerd voor 24 punten. Na september zal er nog een afsluitende bijeenkomst zijn welke wordt geaccrediteerd voor 4 extra punten. Eerder is deze nascholing ook voor arbeidsdeskundigen geaccrediteerd.

Programma
Dag 1, blok 1:  Professionele hulpverlening en begeleiding in een pandemie en bij overige onvoorziene/schokkende gebeurtenissen.

Hoe is een veiligheidsregio opgebouwd? Praktijkcasussen.

Dag 1, blok 2: Therapie met behulp van Dolfijnen.

Wij bezoeken het Curaçao Dolphin Therapy & Research Center (CDTC), hét toonaangevende behandelingsinstituut voor dolfijnondersteunde therapie. Het CDTC biedt een uniek en effectief behandelingsprogramma in een prachtige, inspirerende en ontspannende Caribische setting.

Dolfijntherapie wordt al sinds lange tijd beschouwd als een effectieve vorm van therapie die kan bijdragen aan een betere cognitie en mobiliteit voor mensen met een breed scala aan ontwikkelingsbeperkingen, fysieke en emotionele aandoeningen. Met hun zachtmoedige aard en extreem hoge intelligentie en intuïtie zijn dolfijnen in staat om wat velen omschrijven als een ‘magische band’ aan te gaan met patiënten met beperkingen. Deze therapiedolfijnen werken in een team van gekwalificeerde therapeuten en trainers, onder het toezicht van een medische raad van artsen, met als belangrijkste doel het algemene welzijn van de patiënten te verbeteren. Wat kunnen wij van hen leren?

Dag 2, blok 1: Verslaving en psychosociale hulpverlening.

Het eiland heeft de nodige ervaring met drugs gerelateerde problematiek.  Per ingang van maart 2020 maakt Fundashon pa Maneho di Adikshon, FMA, deel uit van de stichting GGZ Curacao. FMA is het expertise centrum op het gebied van preventie en behandeling van verslaving op Curaçao. Wij hebben hen gevraagd een presentatie te verzorgen over verslavingsgedrag specifiek onder hulpverleners. Hoe dit te herkennen en te voorkomen?

Dag 2, blok 2: Verslavingszorg, een pragmatische aanpak

Presentatie door ervaringsdeskundigen. Kenmerken en patronen. Is verslaving ziekte? De rol van de arboprofessional.

Dag 2, blok 3: Mentale weerbaarheid en veerkracht van hulpverleners binnen de “Ambulancezorg”.

De Ambulancezorg Curaçao (spoedeisende hulpverlening en besteld vervoer) is onderdeel van de curatieve zorgketen op het eiland. In feite is ambulancezorg in de dagelijkse praktijk ‘vooruitgeschoven’ ziekenhuiszorg, een voorpost van het ziekenhuis, soms ook van de eerste lijn. Vanuit de media weten we dat de ambulancemedewerkers in Nederland steeds vaker geconfronteerd worden met agressie en geweld tijdens de uitvoering van hun werk. Door middel van een casus naar aanleiding van een geweldsincident voorgevallen in Nederland krijgen we een inkijkje in de emotionele belasting die dit werk met zich meebrengt. Als mooie aanvulling  hebben we de ambulancedienst Curaçao gevraagd ons mee te nemen in hun dagelijkse praktijk op het eiland en bezoeken we de meldpost.

Dag 3, blok 1: Mentale weerbaarheid en veerkracht van de politie medewerker bij agressie.

De korpschef van de Politie Curaçao is uitgenodigd om ons verhalend mee te nemen in  de dagelijkse praktijk op het eiland. Zij worden regelmatig geconfronteerd met drugsgerelateerde zaken,  de problematiek rondom de illegalen uit Venezuela en de hieraan gerelateerde criminaliteit.  Wij zijn nog in gesprek met de gevangenis op Curaçao, Bon Futuro, of zij tevens een bijdrage aan de nascholing willen leveren.

Dag 3, blok 2: Bedrijfsbezoek.

We bezoeken de Koraal Specht gevangenis. Koraal Specht is een wijk van Willemstad, Curaçao. Het bevindt zich in het zuiden van de stad langs de kust. Koraal Specht is een wijk van uitersten. Het noorden is een achterstandswijk. In het oosten bevindt zich de enige gevangenis van het land en een vuilnisbelt.  De omstandigheden zijn zwaar voor de gevangenen, maar ook voor de medewerkers zelf. Hoe zorgen zij ervoor dat zij duurzaam inzetbaar blijven?

Dag 4, blok 1: Fysieke belasting van het brandweervak in de praktijk.

Zoals ook tijdens de vorige nascholingen is de brandweer Curaçao weer onze gastheer. Zij zorgen voor een uitstekende ontvangst en geven ons tevens een kijkje in hun dagelijkse werk. De vorige nascholing hebben we een flashover training mogen bijwonen en hebben we zelf ervaren hoe het is om in een gaspak te mogen werken in een tropische omgeving. Voor deze nascholing zorgen zij samen met toon van den Broek, onze hoofddocent, opnieuw voor een enerverende oefening die ons laat ervaren hoe het is om onder fysiek en mentaal belastende omstandigheden te moeten werken.

Dag 4, blok 2: Reflectie, evaluatie.

Inschrijven.
Als u zich wilt inschrijven voor deze nascholing stuur dan een berichtje naar info@occure.nl en wij sturen u een inschrijfformulier.
Wacht niet te lang. De belangstelling is groot. 
Voor zover de voorraad strekt kunnen we helpen met accommodatie in het Avila Beach Hotel, waar ook de cursus wordt gegeven (hoewel we ook diverse keren op locatie zullen zijn).

Bijprogramma
Ook wordt een bijprogramma aangeboden.
Hieronder vallen de diners tijdens de nascholingsdagen in diverse leuke restaurantjes op het eiland en bijvoorbeeld een rondleiding in Punda en Kura Hulanda, een lobsteravond op landhuis Brakkeput meimei, een snorkel-les, het onder leiding van een deskundige duikschool nemen van een proefduik, een boottocht naar Klein Curacao met barbecue en de mogelijkheid tot snorkelen, etc.  

Kosten
De tarieven voor deze nascholing worden binnenkort bekendgemaakt.

Plaats
Avila Beach Hotel (zo lang de voorraad strekt, kunnen we voor u ter plekke kamers regelen).

Vliegreis 
Indien u wenst kunnen wij een KLM-vlucht voor u boeken. We rekenen het bedrag dat wij betalen rechtstreeks aan u door (op de totale cursus-factuur).

Er zijn in de cursus maximaal 18 plaatsen. Wilt u zich inschrijven, of heeft u nog vragen, laat dat dan weten via info@occure.nl.
U ontvangt dan een inschrijfformulier en na het invullen hiervan bent u in principe ingeschreven.
Vervolgens ontvangt u een factuur en met betaling daarvan is uw inschrijving definitief.